Gimnastyka dla oczu Bates

UG Bates opracował system bezoptymalnego odtworzenia wzroku.

Nadmierne obciążenia uzyskane podczas wizualnego badania świata, według naukowca, prowadzą do rozwoju krótkowzroczności, nadwzroczności, zeza, astygmatyzmu i innych wad wzroku.

Metodologia Batesa

loading...

Metoda Bates polega na rozluźnieniu zewnętrznych mięśni oka, fizycznym i psychicznym rozluźnieniu całego ciała (nawet przy hipnozie) oraz przestrzeganiu zasad oddychania, odżywiania i ogólnej aktywności fizycznej.

Bates zasugerował, że niedowidzące okulary z odpadkami, ponieważ powodują atrofię mięśni oka iw żaden sposób nie poprawiają widzenia. I wyeliminowanie najczęstszych naruszeń proponowanych do gimnastyki dla oczu i palmingu.

W normalnym funkcjonowaniu mięśnie okulistyczne muszą pracować codziennie - napięta i zrelaksowana, a samo oko musi nieustannie się poruszać. W przypadku okularów aktywność motoryczna oka jest zminimalizowana, ruch oka zostaje zastąpiony przez obrót głowy, co ponownie negatywnie wpływa na pracę samego narządu.

Przeciwwskazania: oderwanie siatkówki i operacja oczu przeprowadzanych przez pół roku.

Ćwiczenia

loading...

Przygotowanie do gimnastyki: zdejmij okulary, rozluźnij mięśnie twarzy, mrugnij. W pracy związanej tylko z oczami głowa pozostaje nieruchoma. Uruchom do 20 powtórzeń. Każde ćwiczenie kończy się mrugnięciem.

  1. Przemieszczenie wzroku w górę, w dół z opóźnieniem 1 sekundy;
  2. Ruch oczu w prawo, w lewo;
  3. Ruch oczu w prawo w górę i ukośnie w lewo;
  4. Przesuń oczy w lewo i po przekątnej w prawo;
  5. Ruch oka wzdłuż obwodu wyimaginowanego prostokąta najpierw w jednym kierunku, potem w drugim;
  6. Ruch oczu na wyimaginowanej tarczy z zatrzymaniami na liczbie 12, 3, 6, 9 (w obu kierunkach);
  7. Aby wyciągnąć rękę do przodu, przymocuj jego wzrok do kciuka, nadal trzymaj jego spojrzenie, przysuwając rękę do jego nosa i pleców, aby spojrzeć na obiekt z dala od okna;
  8. Oczy rysują węża w obu kierunkach;
  9. Zamknij wzrok 20 razy.

Palming

loading...

Palming (z angielskiej dłoni - dłoni) ma na celu uspokojenie układu nerwowego i uwolnienie napięcia od oczu.

Musisz zająć najwygodniejszą pozycję, mocując łokcie na stole lub innej powierzchni, i pocierać dłoń na dłoniach, ogrzewając je (ciepłe dłonie są przyjemne w dotyku, a także poprawiają krążenie krwi).

Zamknij oczy i zakryj je dłońmi w poprzek, jakby nosili okulary. Palce rąk muszą przecinać się na czole pod kątem prostym.

Dłonie powinny być lekko złożone i dociskane do twarzy tak mocno, jak to tylko możliwe, aby zapewnić absolutną ochronę przed światłem.

Rezultat zostaje osiągnięty, gdy w trakcie palming osoba widzi idealną czerń. Czas trwania palmingu jest ograniczony tylko przez jego dyskomfort. Nie ma przeciwwskazań do palmy.

  • Olga Vasilyeva
    19.10.2015 00:19 Odpowiedz

Kupiłem książkę Batesa dawno temu, gdzie opisano wszystkie te i wiele innych ćwiczeń. Oni naprawdę pomagają, ale wszystko to musi być zrobione pod nadzorem lekarza, a potem tylko monotonnie im szkodzić. Ze wszystkich ćwiczeń pozostały tylko dłonie, a potem robię to nieregularnie.

Gimnastyka oczu według metody Bates pomaga nie tylko znormalizować wzrok, ale także zmęczenie lub nadmierne zmęczenie oczu. Pracując przy komputerze, od czasu do czasu biorę udział w przerwach. Pomaga.

Do całej literatury związanej z twoim zdrowiem, musisz być bardzo ostrożny! Nie pamiętam autora, ale kiedy byłem dawno temu, postanowiłem przywrócić mi wzrok zgodnie z jego metodą! Po miesiącu treningu jego wzrok się pogarszał, jego oczy ciągle bolały. Zaadresował do lekarza, rady lub rady odin - wyrzuć tę technikę! Po konsultacji z lekarzem, zgodnie z metodą Batesa, robię kilka ćwiczeń, a nie cały kurs! Tydzień robię ćwiczenia, potem się zmieniam! Powtarzam, tylko po konsultacji z profesjonalnym okulistą!

W pewnym momencie kupił wiele książek o przywróceniu wizji, a wśród nich była metoda Batesa. Niasilil) Po pierwsze lenistwo, po drugie, szybko znudzi się wykonywaniem monotonnych ćwiczeń. W czasie tego palowania nigdy nie osiągnąłem absolutnej czerni, nie rozumiem, jak to w ogóle jest możliwe)

Moja żona i ja używaliśmy tej metody do leczenia zeza w dzieciństwie naszego syna. Wykonaliśmy gimnastykę w oczach, a potem jedno oko było zamknięte przez długi czas, tak że drugi zaczął dokładnie patrzeć na siebie. Technika naprawdę pomaga, zajęło trzy miesiące, ale warto. Nie zawsze medycyna i medycyna mogą pomóc, musisz wypróbować wszystkie opcje.

  • Kristie Amirova
    Odpowiedz

    Mój ojciec zawsze powodował, że robiłem takie ruchy moimi oczami, gdy spędzałem dużo czasu przy komputerze lub za książkami. Teraz zdałem sobie sprawę, że on bierze ćwiczenia na tej metodzie. Teraz moja wizja nie jest taka sama, myślę, że też spróbuję.

    W rzeczywistości metoda Batesa jest bardzo skuteczna. Moja mama zaczęła rozwijać nadwzroczność z wiekiem. Powiem, że po zaledwie dwóch lub trzech tygodniach sumiennego samokształcenia się nad tą metodą, stała się całkowicie spokojna bez czytania okularów. Dla wszystkich gospodarstw domowych był to prawdziwy szok. Powiedziała, że ​​po ćwiczeniach naprawdę czuje się odpoczywa w jej oczach, a ona nosi wszystko jak rękę.

    Mam bardzo słaby wzrok. Okulista doradził mi, prawdopodobnie dwa lata temu, tę technikę. Początkowo nie wierzyłem, a potem próbowałem i naprawdę technika jest skuteczna, łagodzi napięcie i poprawę wzroku. Dlatego radzę wszystkim, aby stosowali metodę Batesa!

    Zrobiłem korektę wzroku z krótkowzrocznością -1, 5 dioptrii, myślałem także o uprawianiu gimnastyki dla oczu metodą Batesa, myślę, że jest to skuteczna metoda przywracania wizji, ale zajmuje dużo czasu i cierpliwości. Ponieważ Jestem leniwą osobą, więc postanowiłem poprawić moją wizję, chik-chik i znowu wszystko widzę jasno i wyraźnie!

    Znakomity artykuł zaczął wykonywać ćwiczenia, czuję, że wizja jest trochę lepsza! Oczywiście będziesz musiał pracować nad tym przez długi czas, ale nie zrobisz tego dla własnego zdrowia) Artykuł jest doskonały i miło jest być na stronie, ponieważ istnieje wiele przydatnych informacji dzięki Tobie Administracji Witryny.

    Proste i skuteczne ćwiczenia przywracające wzrok metodą Batesa

    loading...

    Pozdrowienia, drodzy czytelnicy! Ze względu na obecną sytuację ekologiczną i indywidualne cechy fizyczne każdej osoby, wiele osób cierpi na różnego rodzaju choroby oczu, które powodują wiele niedogodności. Dziś chcę wam powiedzieć o przywróceniu wizji według Batesa.

    W praktyce udowodniono, że regularne ćwiczenia gimnastyki wizualnej mają pozytywny wpływ na układ optyczny. Systematycznie przeprowadzając różne ćwiczenia, możliwe będzie poprawienie krążenia krwi i odzyskanie napięcia mięśni gałek ocznych.

    Dzięki temu w niedalekiej przyszłości potrzeba noszenia okularów lub soczewek może całkowicie zniknąć. Najważniejsze to zacząć od lekkich ćwiczeń i stopniowo przejść do bardziej złożonych. Jest to konieczne, aby uniknąć nadmiernego wysiłku mięśni oczu.

    Na czym opiera się metoda Batesa?

    loading...

    Podstawą techniki amerykańskiego lekarza okulisty Williama Batesa jest teoria, zgodnie z którą pogorszenie widzenia następuje z powodu stresu psychicznego, co skutkuje przeciążeniem nerwu wzrokowego.

    W licznych eksperymentach Bates odkrył, że u osób z prawidłowym widzeniem wszystkie mięśnie oka są w stanie odprężenia, a kształt oka przypomina sferę - zapewnia to prawidłowy obraz skupiający się na siatkówce.

    Aby zbadać obiekt znajdujący się w pobliżu, osoba napina poprzeczne mięśnie oka. W rezultacie podłużne mięśnie rozluźniają się, co pomaga wyciągnąć oko do przodu, a jego kształt staje się owalny w poziomie.

    To odkrycie pozwoliło Williamowi Batesowi ustalić, że krótkowzroczność wynika z nadmiernego wysiłku mięśni poprzecznych, a konsekwencją hipermetropii jest nadmierne napięcie podłużnych mięśni oka.

    Gimnastyka Batesu

    loading...

    William Bates opracował pełen cykl ćwiczeń mających na celu przywrócenie i poprawę widzenia. Wielu z Was zapewne słyszało o podstawowych ćwiczeniach, których spełnienie jest dozwolone w każdym rodzaju upośledzenia wzroku:

    • krótkowzroczność;
    • dalekowzroczność;
    • astygmatyzm;
    • starczowzroczność;
    • strabismus itp.

    Aby mieć dobry wzrok, należy wykonywać codziennie specjalną gimnastykę wizualną, mającą na celu poprawę naszego układu optycznego.

    1. Podnieś oczy i spójrz na sufit, a następnie stopniowo spójrz na podłogę.
    2. Zwróć oczy w lewo, potem w prawo, potem w górę iw dół.
    3. Spójrz w prawy dolny róg, a następnie w lewym dolnym rogu.
    4. Usiądź na krześle, zrelaksuj się i zacznij rysować kwadrat oczyma. Najpierw wykonaj ćwiczenie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, a następnie przeciwnie.
    5. Narysuj wyimaginowaną tarczę, koncentrując się na odcięciach "12, 9, 3 i 6", a następnie przesuń ją w przeciwnym kierunku.
    6. Narysuj węża oczami: przesuń najpierw w prawo, a następnie - w lewo.

    Złożone ćwiczenia, które pomogą przywrócić wzrok

    loading...

    Zobaczmy, jakie skuteczne ćwiczenia przywracania wizji oferują dr Bates. Chcę tylko zwrócić uwagę na to, że wszystkie ćwiczenia wzmacniające mięśnie muszą być wykonywane konsekwentnie.

    1. Zakręty. W trakcie tego ćwiczenia osoba musi na przemian obracać się w różnych kierunkach. Możesz nucić swoją ulubioną piosenkę lub włączyć relaksującą melodię jako tło. Staraj się nie koncentrować na niczym. Wykonaj 30 zakrętów w prawo i lewo, a następnie odpocznij przez 5 minut i wykonuj tyle zwojów.
    2. "Słońce". Usiądź na krześle w taki sposób, aby słońce świeciło prosto w twoją twarz (oczy powinny być zamknięte). Teraz zacznij obracać gałki oczne na prawą stronę. To ćwiczenie jest zalecane, gdy słońce wschodzi lub zachodzi. Nie rób tego dzień, kiedy słońce jest aktywne! Wykonaj ćwiczenie przez 5-7 minut 2 razy dziennie. Jeśli pogoda jest zachmurzona, jako alternatywę dla słońca należy użyć oświetlonej świecy.
    3. Palming. Ćwiczenie wykonuje się natychmiast po poprzednim. Zamknij oczy i wyobraź sobie bogaty czarny kolor, pozbawiony białego blasku. Robiąc palming, wszystkie mięśnie powinny być tak zrelaksowane, jak to tylko możliwe. Bates zaleca wykonywanie go około 4-5 razy dziennie. Jeśli chodzi o czas trwania, to wystarczy na 5 minut.
    4. Pirat. Dzięki temu ćwiczeniu będziesz miał okazję wypróbować wizerunek pirata. Aby przywrócić wzrok, ułóż bandaż na jednym oku gęstej materii, która nie przepuszcza światła. Teraz możesz wykonywać zwykłe prace domowe. Po 30 minutach zdejmij bandaż i uformuj dłoń, a następnie - zamknij je innym okiem. Takie ćwiczenie charakteryzuje się dostatecznie wysoką wydajnością, dlatego pożądane jest, aby wykonywać je tak często, jak to możliwe.

    Komentarze pacjentów na temat metody Batesa

    loading...

    Metoda Batesa jest popularna wśród wielu osób - zarówno cierpiących na choroby oczu, jak i wśród osób wykonujących ćwiczenia profilaktyczne. Z reguły każdy pacjent ma swoje punkty pozytywne i negatywne.

    Mówiąc o tym, czy gimnastyka oferowana przez amerykańskiego okulistę działa, czy nie, zauważam, że większość pacjentów udaje się poprawić narząd wzroku i pozbyć się skurczów mięśni.

    Jak w każdym razie, skuteczność tej techniki można odczuć tylko wtedy, gdy wszystkie ćwiczenia są wykonywane systematycznie. Jeśli ma być zaangażowany niekonsekwentnie, od przypadku do przypadku, wynik będzie odpowiedni.

    Wideo, które szczegółowo opisuje technikę Batesa

    loading...

    Wniosek

    loading...

    Drodzy przyjaciele, pamiętajcie, że kluczem do sukcesu jest nie tylko wykonanie gimnastyki dla oczu, zaproponowane przez Williama Batesa, ale także przekonanie o pozytywnym wyniku.

    Dzięki temu zintegrowanemu podejściu będziesz w stanie szybko osiągnąć pożądany efekt i przywrócić dobry wzrok. Potwierdzają to świadectwa wielu osób, które wypróbowały tę metodę. Bądź zdrowy! Do następnego razu!

    Kompleks ćwiczeń do przywracania wzroku metodą Batesa

    loading...

    Wiele osób z czasem rozwija wszelkiego rodzaju problemy ze wzrokiem - może to być krótkowzroczność, dalekowzroczność, astygmatyzm. I każdy człowiek, cierpiący na patologię oczu, marzy o pozbyciu się go.

    Jest całkiem możliwe, aby przywrócić wzrok, zwłaszcza, że ​​jest wystarczająco dużo wiele potwierdzeń. Ludzie, którym udało się to zrobić, mówią: wystarczy regularnie ćwiczyć gimnastykę dla oczu, i pozytywny efekt nadejdzie wystarczająco szybko.

    Systematyczne wykonywanie specjalnych ćwiczeń pozwala poprawić krążenie krwi i przywrócić utracone napięcie mięśni oczu, co w końcu pozwoli całkowicie zrezygnować z używania okularów lub soczewek kontaktowych.

    Jednocześnie nie zaczynaj od razu nadmiernego stresu - może to spowodować nadmierne wysiłki i silny ból oczu, który może tylko spowodować pogorszenie wzroku. Pierwsza rekomendacja wykonywać ćwiczenia łatwiejsze, a następnie kontynuować z poważniejszymi obciążeniami.

    Technika doktora Williama Batesa opiera się na fakcie, że upośledzenie wzroku jest związane ze stresem psychicznym. To właśnie ten czynnik powoduje fizyczne napięcie oczu i nerwów.

    Teoria tego naukowca polega na przywróceniu wizji poprzez wykonywanie specjalnej gimnastyki mającej na celu trening i relaksację mięśni oka.

    Wpływ mięśni oka na widzenie

    loading...

    U. Bates pracował na przełomie XIX i XX wieku i ostatecznie rozczarował się obecnymi metodami przywracania wizji.

    Nawet prawidłowo dobrane okulary po pewnym czasie musiały zostać zastąpione mocniejszymi. Ale pacjenci, którzy przez pewien czas nie nosili okularów, zauważyli poprawę wzroku.

    Odkrycie Bates było takie na ostrość widzenia istotny wpływ ma sześć mięśni okoruchowych, które zmieniają kształt oka. Dzięki temu można ustawić ostrość.

    Gdy widzenie jest normalne, wszystkie mięśnie są w stanie zrelaksowanym, a oko ma kształt kulisty. To właśnie pozwala obrazowi prawidłowo ustawić ostrość na siatkówce.

    Jeśli dana osoba musi wziąć pod uwagę obiekt bliski, odciąża mięśnie poprzeczne. W tym samym czasie jego podłużne mięśnie rozluźniają się. W rezultacie oko rozciąga się do przodu i staje się jak poziomy owal.

    Jeśli chcesz wziąć pod uwagę coś w oddali, mięśnie poprzeczne rozluźniają się. A oko staje się sferyczne.

    Dzięki temu odkryciu stwierdzono, że krótkowzroczność jest konsekwencją przedłużonego stresu mięśni poprzecznych, natomiast nadwzroczność można wytłumaczyć utrzymującym się napięciem mięśni podłużnych.

    Aby przywrócić wzrok, osoba krótkowzroczna powinna wzmocnić mięśnie wzdłużne i nauczyć się rozluźniać mięśnie poprzeczne. W przypadku hiperopii sytuacja jest odwrotna: istnieje potrzeba rozluźnienia mięśni podłużnych i wzmocnienia mięśni poprzecznych.

    W wyniku tego odkrycia Bates zdołał stworzyć cały system ćwiczeń, które pomogły trenować mięśnie oka. Jako podstawę posłużył się systemem Indian północnoamerykańskich.

    Podstawową zasadą tej gimnastyki jest wzmocnienie mięśni i rozluźnienie innych.

    Kim jest dr William Horatio Bates?

    loading...

    William Bates urodził się 23 grudnia 1860 roku w Nyakre w stanie New Jersey. Całe moje życie on dedykowana okulistyka, a jego odkrycie można nazwać prawdziwą rewolucją w nauce.

    O jego życiu wiadomo mało wiarygodne informacje.

    Bates otrzymał wykształcenie medyczne w Cornell, po czym wstąpił do American College of Physicians and Surgeons. Po ukończeniu tej instytucji edukacyjnej w 1885 r., On otrzymał stopień i rozpoczął praktykę lekarską.

    Początkowo pracował przez krótki czas jako asystent medyczny w nowojorskim szpitalu. Ale w następnym roku został pełnoetatowym lekarzem w szpitalu psychiatrycznym. W tym samym czasie praktykował w innych instytucjach medycznych, w tym w nowojorskim szpitalu. Został także instruktorem okulistyki.

    Jak wybrać soczewki kontaktowe? To pytanie niepokoi wielu ludzi ze słabym wzrokiem.

    Jak usunąć nerwowy tik oka przeczytać w tym artykule.

    Podczas swojej praktyki Bates zainteresowały się problemami z widzeniem. Aby poświęcić cały swój czas na badania w tej dziedzinie, nie pracował przez sześć lat w placówkach medycznych.

    Dopiero w 1902 roku ponownie zaczął ćwiczyć w londyńskim szpitalu. W 1904 r. Otworzył prywatną praktykę, aw 1910 r. Rozpoczął pracę jako lekarz w szpitalu w Harlemie.

    Bates zmarł 10 lipca 1931 r.

    Metoda Batesa - opis ćwiczeń

    loading...

    Aby wzmocnić mięśnie i przywrócić wzrok, musisz wykonać sekwencję czynności:

    Na początku okulary lub soczewki powinno być zastąpić słabszymi. Lekarz zaleca używanie okularów, które różnią się od widzenia o półtorej dioptrii.

    Bardzo ważne wykonywać specjalną gimnastykę dla oczu:

    • podnieś oczy w górę iw dół;
    • spójrz na prawą i lewą stronę;
    • spójrz w prawo iw lewo, w górę iw dół;
    • patrzeć prawą ręką, lewą;
    • Narysuj prostokąt swoimi oczami: najpierw zgodnie z ruchem wskazówek zegara, następnie w przeciwnym kierunku;
    • aby narysować tarczę z oczami, należy przestać patrzeć na liczby dwanaście, trzy, sześć, dziewięć, a następnie można poruszać się w przeciwnym kierunku;
    • narysuj tak zwane oko węża, najpierw musi być zrobione od lewej do prawej, a następnie odwrotnie.

    Po ukończeniu każdego ćwiczenia potrzebujesz mrugaj łatwo, zwolnić napięcie. W ciągu pierwszego tygodnia należy wykonać nie więcej niż trzy powtórzenia tego kompleksu.

    Zakręty. Należy wykonywać przy otwartych i zamkniętych oczach. Musisz to zrobić po lewej i prawej stronie. Podczas ćwiczenia możesz nucić przyjemną piosenkę. Nie koncentruj się na niczym. Musisz wykonać co najmniej siedemdziesiąt powtórzeń.

    Ćwiczenia ze słońcem. Musisz zwrócić się w stronę słońca i zamknąć oczy, zrobić zwrot. Wykonuj to ćwiczenie o zachodzie słońca lub o świcie. Jednocześnie nie można go wykonać podczas największej aktywności słonecznej.

    To ćwiczenie powinno być wykonywane dwa razy dziennie przez co najmniej pięć minut. Jeśli nie ma słońca, możesz zapalić świecę w ciemnym pokoju. Po zakończeniu ćwiczenia musisz wykonać dłoń.

    Palming. Powinieneś zamykać oczy rękami i wyobrażać sobie głęboki czarny kolor, nie powinien on zawierać żadnych odblasków ani plam barwnych. Należy całkowicie się zrelaksować. Wykonuj co najmniej cztery razy dziennie. Zrób to przez co najmniej pięć do dziesięciu minut.

    Aby przywrócić wzrok tak szybko, jak to możliwe, potrzebujesz zrobić bandaż dla oczu z materiału odpornego na światło. Związać jedno oko bandażem i wykonać prace domowe. W takim przypadku oko pod bandażem powinno pozostać otwarte.

    Po pół godzinie trzeba zdjąć bandaż, zrobić dłoń i włożyć go do drugiego oka. To ćwiczenie jest bardzo skuteczne, dlatego zaleca się robić to bardzo często.

    Co to jest pingvecla i jak go leczyć, patrz tutaj.

    Nagranie wideo wykładu V. Zhdanowa na temat przywracania wzroku metodą Shichko Batesa.

    Recenzje

    loading...

    Ludzie, którzy regularnie angażowali się w technikę doktora Batesa, zauważają pozytywne wyniki. Jednak w celu uzyskania pożądanego efektu, systematycznie wykonywać ćwiczenia.

    Bardzo ważne jest, aby nie przestawać po osiągnięciu określonych wyników, ponieważ może to prowadzić do wielokrotnego pogorszenia widzenia.

    Metoda dr. Batesa opiera się na fakcie, że dla korekcji wzroku osoba musi nauczyć się rozluźniać jedno oko i wzmacniać innych.

    Jeśli wykonujesz ćwiczenia proponowane przez naukowca, oraz wierzę w wyniki, pozytywny efekt nadejdzie dość szybko. Dlatego warto wypróbować tę technikę.

    Ciekawy ten zestaw ćwiczeń do przywrócenia wzroku, ale na szczęście lubię go tak daleko nie jest potrzebna, można zobaczyć bardzo dobrze i mam nadzieję, że będzie tak dużo, jak to możliwe, a jeśli miałem takie problemy dzieje, spróbuj tej metody, mam nadzieję, że będzie się opłacać.

    Miałem -3,5, a teraz tylko -0,5.
    Uzasadnione!

    Powiedz mi, proszę, jak dużo zrobiłeś i co dokładnie. Moje dziecko ma -3. Lekarze są zmuszeni do noszenia okularów, przerażają postęp nieuniknione. Ręce schodzą, rozpaczam...

    Jeśli słuchałeś obszernie wykładu pana Zhdanowa, byłby to jak szczotkowanie zębów po chorobie. Oczy są tymi samymi organami, co inne, a każde ciało wymaga "ładowania" i zapobiegania. Jeśli masz 100% wzroku, możesz wznieść toast za 200% i 300% widoku. Spróbuj zobaczyć pierścienie Saturna!

    Kompleks wygląda interesująco, na pewno spróbuję. Uwielbiam te, zacząłem od książki Norbekova.
    Ale wydaje mi się, że punkt "wierzenia" jest nadal najważniejszy, ponieważ widzę z przyjaciółmi, jak działają te same techniki, a następnie nie.

    Cokolwiek się mówi, w większości ludzi wzrok pogarsza się z wiekiem. Bardzo przydatne informacje przedstawiono w tym artykule. Postanowiłem zanotować ćwiczenia dla oczu i spróbować je wypełnić.

    Będę uczyć się dla Beysty.
    Skoro już jestem skorygowany przez lekarzy do tego stopnia, że ​​prawie nie wjechali do trumny w wielu kierunkach. Z oczami też... tylko szkoda przyniósł tradycyjny "Helmholtz".
    -
    Chcę powiedzieć coś jeszcze na temat astygmatyzmu i cylindrów.
    Korekcja astygmatyzmu - to jest biznes, astygmatyzm soczewki - to jest biznes, wybrać astigmatiku prawie nie realne, trudno jest dokładnie określić, nawet z poralizatsiey rogach mieszkalnych, topory itp, a oś może odbiegać, różnią się od jednej osoby cały czas. Ubrani w astygmaty ludzie już niczego nie widzą iw żaden sposób, z wyjątkiem tych astygmatycznych okularów / soczewek.
    Jeśli chodzi o metodę przywracania wizji Batesa-Shichko, to fakt, że czyści to z powodu skurczu akomodacji. Dla wielu oczyszcza do 3 dioptrionów. Co jest szczególnie wrażliwe na osoby z krótkowzrocznością do 4 dioptrii. Po prostu ludzie nie chcą być zaręczeni, lenistwo podbija wszystko. Ale zbawienie utonięcia jest dziełem zatonięcia. Osobiście miałem lekarzy blisko trumny, wyleczyłem wiele punktów w czasie. Mam 31 lat i prawie zamieniłem się w wrak, a tak naprawdę zaufałem tylko lekarzom i nikomu innemu. A co w końcu? I oto jak sama zaczęła podejmować decyzje, a zalecenia lekarzy należy traktować tylko jako zalecenia, a nie więcej - ogo! Stało się lepiej. Więc... wybacz mi, ale nie wierzę w lekarzy przez długi czas, polegam na mojej wiedzy i intuicji, nikt poza samym człowiekiem nie może zrozumieć, co jest z nim nie tak...

    Musisz wybrać okulary zgodnie ze swoim komfortem, nie powinno być problemu z wyborem okularów. Jeśli oczy są „uciekać” w okularach, ich silny ból, ból daje czole iw dół od oczu, oczy nie mogą skupić się - nie ma potrzeby, aby przyzwyczaić się do tych punktów!

    Jestem bardzo przyzwyczajony do nadkorekcji (jak się okazało) i stosuje go na 3 lata, a nadkorekcji aż o 0,75 dioptrii.
    W końcu najsilniejsze problemy z zakwaterowaniem i wiele więcej!

    Wybaczcie mi, użyję metody Bates-Shichko...., dzięki, oczywiście, ale już mnie poprawiono!
    W rezultacie - pełna nietolerancja okularów i brak możliwości wyboru mniej lub bardziej komfortowego, po raz piąty zwracam pieniądze za punkty. Teraz używam swoich słabszych starych okularów, na razie czegoś lepszego, niż nic, i będę studiować Bates-Shichko. Czekam więc na zwrot pieniędzy za następne okulary w następnej optyce.

    Co więcej, sami okuliści spierają się na med.forumah i nie tylko - jak mierzyć odległość od środka do środka i jak prawidłowo dobierać okulary dla ludzi do komputera, dawane i bliskie! Towarzysze! ale to jest ten sam wskaźnik. - dla nas nikt nas nie zbawi i nie zbawi. Osoba musi zrozumieć siebie i czuć się, niestety, ale sama osoba musi zrozumieć niuanse tych specjalności medycznych, dla których ma problemy zdrowotne, tak aby - TAK - do nadzorowania lekarzy !! I, oczywiście, musimy przejrzeć się... ten sam Sinelnikow pisze o tym dobrze, gromadząc wiedzę o mędrcach i religiach, wiedzę starożytnych.

    Tak, przytłaczająca większość astygmatyzmu ma charakter fizjologiczny, tzn. Mieści się w 0,5 - 0,75 dioptrii i nie wymaga korekcji, z wyjątkiem gimnastyki dla oczu. Wszystko, co sklepy optyczne kręcą wokół cylindrów i tak dalej, o ich potrzebach - nic więcej niż ruchy marketingowe, muszą SPRZEDAĆ, to jest biznes.

    -
    Alina, 31 lat, Moskwa

    Cześć, Alina! Zgadzam się z tobą, w jaki sposób jest twój stan, czy metoda Bates pomaga?

    A ile dni trzeba przywrócić wzrok metodą Bates, wykonując każde ćwiczenie 3 razy dziennie?

    A jeśli dopiero zaczyna się wiek krótkowzroczność? Podczas gdy okulary jeszcze się nie zaczęły nosić, ale już są niewygodne w czytaniu.

    Mam dalekowzroczną dalekowzroczność. Punkty przyszły do ​​+2. Dwa tygodnie temu zacząłem robić gimnastykę dla oczu! Byłem mile zaskoczony, gdy po pierwszej sesji wkręcono igłę bez okularów! Ale potem wszystko się pogorszyło. Najwyraźniej ostro zaczął się uczyć? Moje oczy zaczęły boleć, a teraz mam krótkowzroczność, a to przez półtora tygodnia zajęć. Ale nie przestaję tego robić. Mam nadzieję, że wszystko zostanie przywrócone!

    Bardzo interesująca technika. Jest to konieczne probyvat.

    Wszczepiam wizję zgodnie z jego techniką przez ponad 2 lata i mogę powiedzieć, że najbardziej skutecznym sposobem na powyższe jest bandaż na jedno oko. I lepiej wykonać to ćwiczenie w pozycji leżącej, nie mniej niż 15 min. dziennie.

    Siergiej, jak przywrócić wzrok bandażem na jedno oko. Proszę o szczegółową rozmowę.

    Ciekawym i bardzo przydatnym artykułem jest artykuł. Spróbuję dostosować moją wizję do tej metody.

    Wiele słyszałem o metodzie Batesa, ale muszę spróbować, z gimnastyki nie jest ona dla nikogo gorsza.

    Moi przyjaciele, mam 60 lat. Rano siedząc na garnku, nie czytam gazet i nie rozwiązuję krzyżówek, ale robię ŁADUJ za OCZY. Nawet jeśli nie wszystkie ćwiczenia... po 4 dniach - zaczęły czytać bez okularów - spróbuj!

    Komentarz Aleksandra zaintrygował mnie bardzo... w 4 dni - aby zacząć czytać bez okularów - to po prostu fantastyczne, zacznę robić ćwiczenia!
    naprawdę bardzo chcę zobaczyć wyraźnie))

    Aleksander, cześć. Pot tak zwiększa skuteczność ćwiczeń?

    Ta metoda działa naprawdę. W połowie lat 90. dostałem jego książkę, publikację przedruków. Natychmiast zdjąłem okulary. Teraz noszę okulary tylko w nocy na ulicy, co jest bardzo satysfakcjonujące.
    Wielu autorów po prostu używa swoich ćwiczeń i wydaje własne.

    Nieustannie tę wizję "zasadzam", przywracam. Kompleks działa - sprawdziłem 3 razy))) Jeśli nie rzucam tak jak robię okresowo, wtedy nie będzie problemów z widzeniem. Najważniejsze to skoncentrować się na ćwiczeniach, a nie robić "po prostu"

    Czy jest możliwe wyleczenie tej metody, przynajmniej w części, MAKULODISTROFIA?

    Spojrzałem na Ineta i zauważyłem, że wszystkie moje programy poprawy wzroku (6 komputerów PC), które były obecne od 2014 r., Zostały przez kogoś usunięte.
    Chcę tylko powtórzyć, że ćwiczenia - „silnik” - to obecny jako VG Żdanow, książki Norbekova w większości stron i artykułów w Internecie i innych nowoczesnych zwolenników, podstawowym źródłem W. Bates, MD Corbett, J. Barnes., Huxley, Thompson, Aragwala i inne główne źródła z lat 1929-1954 - nie ma więcej niż 10-15%.
    Głównym ćwiczeniem źródeł pierwotnych (poczynając od starożytnego indyjskiego traktatu) są: Palming, Solarize, Wspomnienia, Centralny zamek, czyli - pełna relaksacja 6 zewnętrzne mięśnie oka. I tylko wtedy, po całkowitym odprężeniu - niektóre ćwiczenia dla tych mięśni, w większości przypadków - przy stołach, alfabetycznie i cyfrowo, ale niestety, nie wszystkie oferowane w Internecie. Rzeczywiście, przy niepełnym rozluźnieniu mięśni zewnętrznych, podczas stosowania proponowanego - silnika, pogarszasz tylko skurcze, zwiększając obciążenie, a nie rozluźnione mięśnie.
    Radzę przeczytać PIERWSZE ŹRÓDŁA. Ja też pierwszy „uwiedziony” wykład VG Żdanow (choć w przypadku braku pierwszej ręki - a jego film będzie dać coś, ale nie tak szybko), ale kupowanie i czytanie więcej niż 10 z pierwszej ręki, wykonane na ich podstawie i opublikowała 6 programów (zostały one usunięte z serwisu w przyszłości „POLONSIL” i „MIRTESEN”, a także (na prośbę czytelników) jego „program poprawy widzenia teorii W. Bates (skrócona). ja sam, po ponad 25 latach używania” punkty (+2, 5) Nie mam okularów od 2014 roku, nadal pracuję, a także na moim komputerze, przez 4-6 godzin dziennie.

    Elena: 04.24.2017 o 14:26
    Cyril: 10/09/2014 o 00:00

    Chcę zacytować kilka zdań z książki Jonathana Barnesa, Improving Sight without Bates.
    „Dla wielu zwykłych ludzi, którzy mają problemy ze wzrokiem, nie jest tak ważne, jak działa metoda, a to działa - i metoda Bates za najbardziej przetestować jego ludzie na pewno działa”, „Daj sobie pilnie instalacja trwa co najmniej 6 tygodni (lub lepiej 2 miesiące), aby ta metoda mogła Ci pomóc. Jak można utrzymać sceptyczne nastawienie, pod warunkiem, że wszystkie takie same spróbuje wykonać ćwiczenia najlepiej jak to możliwe „” Jeżeli po upływie określonego okresu, uznasz, że dalsze wysiłki spełzły na niczym ołów w tym czasie, można po prostu zapomnieć o metoda Bates z czystym sumieniem - wiedząc, że uczciwie to wypróbowali. " "Jeśli zauważysz poprawę wyglądu, choć krótkoterminową, przedłużyć te ćwiczenia przez kolejne dwa miesiące." I upewniając się, że nadal pracuje, "prawdopodobieństwo, że osiągniesz pełny lub częściowy sukces, wynosi co najmniej 75%." "W pierwszych tygodniach i miesiącach prawdopodobnie masz dość własnego sceptycyzmu co do sukcesu przedsięwzięcia, więc bądź wybredny w kwestii tego, kogo omawiasz swoje nadzieje na sukces". "Możesz wspomnieć o sukcesach w rozmowach, ale już na pierwszych oznakach obojętności lub wrogości zamknij temat. Jeśli dana osoba nosi okulary, może to być przyczyną głębokich problemów emocjonalnych "

    .Marina: 05.25.2014 o 00:00
    Z okazji AGE.
    Mam 73 lata, z których noszę okulary od ponad 25 lat - (ostatnie 15 lat +2,5). Od marca 2014 r. Nie noszę okularów ze sobą.
    Pisząc program do poprawy wzroku metodą W. Batesa zimą 2013-14, przetestowałem w praktyce WSZYSTKIE ćwiczenia opisane w programie - i dopiero po ich prostej weryfikacji wizja została przywrócona do +0,9. Obecnie czasami (1-2 razy w tygodniu) wykonuje kilka ćwiczeń, w szczególności - z pirackimi okularami i centralną fiksacją + ciągłe prace nad COMPE w różnych odległościach od monitora.

    Alina, Moskwa: 12.09.2014 o 00:00
    Masz rację, Alina. KAŻDY nie dba o swoje zdrowie. Tylko Ty jesteś zainteresowany swoim zdrowiem, w tym swoim wzrokiem! Jest to dobrze powiedziane w książce B. Bolotov - nawet wasze organy ciała nie czują, że są chore, tak zwana zasada obojętności.
    Więc DOCTOR, większość z nich, na Drum Your Health. Przez 73 lata spotkałem około 10 lekarzy REAL.

    Yuri: 28.04.2017 o 08:20
    Oto, co piszę w moim skróconym programie:
    «» »» UWAGA! Pierwszy błąd w swoich klasach, zauważyłem, i czuł, po pracy na opracowywaniu programu przez ponad 2 miesiące w roku 2013 na komputerze i książki w mieszkaniu do 6 m, dzięki czemu tylko dwa typy ćwiczeń do zwiotczenia mięśni oczu - „solaryzacji lampy” i "palming", doprowadziło to do paradoksalnego stanu oka:
    Wcześniej miałem "różne odległości" (dalekie i bliskie) dla wzroku z natury mojej pracy, w tym codzienne wycieczki do Auto.
    A gdy nadrabiają oko, "stali się nieprzyzwyczajeni", aby patrzeć na większe odległości niż wymiary pokoju. Gdy wychodzili z domu, co drugi dzień, przez 1-2 godziny dziennie, oczy stawały się gorsze, gdy patrzyły w dal, zarówno podczas chodzenia, jak i jazdy. Ale oko jest łatwo „przeszkoleni”, aby przeczytać napisy na czekoladki i inne. Torby, bez okularów (mały tekst, kompozycja, szczerze mówiąc, był zaskoczony tym, ponieważ wcześniej w okularach 2,5 nie zawsze mógł je odczytać). To znaczy, bardzo szybko „prezbiopią” (starczy wizja) obracając częściowo w „krótkowzroczny” - krótkowzroczność, gałki ocznej „spłaszczone w poziomie”, a nie stać się runda na ulicy.
    To wszystko wskazał na ważność tej teorii, choć to ja, w tym czasie, nie bardzo zadowoleni „” „” To zdarzyło się w ciągu pierwszego miesiąca, pisząc program, musiał szybko „connect” Ćwiczenia w różnych odległościach (ok jak Żdanow.: w odległości bliskiej, ale trochę innej - na TRZECH ODLEGŁOŚCIACH) i minęło.

    Oktay: 04/03/2017 o 15:07
    Sergey ma widok na sesjach z „zamknięte jedno oko”, ale zazwyczaj jest on używany tylko do różnych naruszeń w różnych oczu (tzw - obecność „słabych oczu” - z zaburzeniami zakwaterowania boOlshim niż w drugim oku), a następnie zastosować „bandaż (” pirat okulary ", od Żdanowa).
    Ale musi być używana nie tylko podczas ćwiczeń, a najlepiej po prostu "chodząc" po pokoju i "wykonując" domowe obowiązki.

    Misha: 13.09.2017 o 18:02
    Michael Alexander jest spowodowane wykonywaniem - Palming, koty wykonać dobrze - na garnku, łokcie na kolanach, tym bardziej palming - tylko jedno z ćwiczeń - nie ograniczone w czasie, w przeciwieństwie do innych ćwiczeń.

    Egor: 11.07.2017 o 08:04
    To tylko "» »» »Najważniejsze, aby skoncentrować się na ćwiczeniach i nie robić" po prostu to robić "» »» »
    NIE NALEŻY. Oto kto koncentruje się - tworzy NAPIĘCIE w tym samym czasie, w wyniku czego, nie otrzymawszy pozytywnego rezultatu - szybko przestał zajmować się W. Bates........
    Najważniejsze - RELAKS!

    Maria: 13 lipca 2017 o 16:20
    Do pewnego stopnia Spowolnij w ten sposób dalsze pogarszanie się zwyrodnienia plamki, możesz, ale tylko BEZ ŻADNYCH ruchów motorycznych z uczniami - znowu, relaksacja. W oryginalnych źródłach czytałem, że miały miejsce przypadki całkowitego zatrzymania choroby, ale tylko pod kierunkiem Doświadczonego Naśladowcy Teorii W. Batesa, którego jest niewielu na świecie, większość z nich w Indiach.
    To odpowiedź WSZYSTKO, czy ktoś może pomóc! Życzę wszystkim powodzenia w usuwaniu punktów, takich jak ja!

    A po "niepotrzebnym" Koncentracji:

    Jeśli reprezentacja czegoś zawodzi lub działa z trudem, a najlepiej jest reprezentacją czarnego DOT, wówczas należy uciekać się bardziej do innych metod relaksacji - narracji, zwrotów (opisanych powyżej), ponieważ,
    zatrzymaj się na metodach, które nie dają szybkich rezultatów - źle.

    „Palming” - jedyne ćwiczenie na czas nieokreślony z - można zrobić przez cały dzień (nieznane doświadczenie W. Bates pozbyć przez długi zaćma „palming” przez 20 kolejnych godzin na sesję).
    Ale właściwe palming z "wspomnieniami i przedstawieniami" jest trudne do opanowania bez lidera.

    To, że trzeba myśleć o tym samym bez koncentrowania się na tym, wyjaśnię na jasnym przykładzie, który doprowadził R. S. Agarwal, i który może służyć jako niezależne ćwiczenie.

    Ćwicz "ROSE":
    Wyobraź sobie piękną piękną różę. W ten sposób reprezentujesz tylko jeden obiekt w swoim umyśle.
    Ale podczas mentalnego "widzenia" tej róży nie powinieneś koncentrować się mocno, czyniąc wszelkie wysiłki, tylko oko twojego umysłu, powiedzmy, na łodydze tej róży. Zamiast tego wyobraź sobie małą czarną mrówkę.

    Wyłazi z zielonej trawy i rozpoczyna swoją podróż (i ty wraz z nim) na przedmiocie twojej prezentacji.
    Mrówka skrada się na łodydze róży i powoli wspina się wzdłuż niej, wspinając się z jednej gałęzi róży na drugą, czołgając się na czubku każdego liścia po drodze i dochodząc wreszcie do pączka.
    Prawie nie wspina się na każdy płatek, dopóki nie odkryje głębokiej depresji w środku róży - małej białej filiżanki wypełnionej nektarem. Mrówka dostaje trochę tego nektaru i zaczyna drogę powrotną.
    Ten mentalny obraz może być malowany przez długi czas. Jak widzisz, zawsze myślałeś o róży, tj. skoncentrowałem na nich swoją myśl, ale nie spowodowało to żadnego stresu, ponieważ ta myśl jednocześnie wędrowała wzdłuż róży wraz z mrówką.

    Pamięć o CZARNY "z ciągłym ruchem tego czarnego" wielu nie rozumie.
    Zostało to wyjaśnione na przykładzie zapamiętywania i przedstawiania czarnej aksamitnej zasłony MOVING lub THROUGHOUT, która rozprzestrzenia się na kartce papieru, również w ruchu.

    Faktem jest, że ze względu na wspomniane wcześniej stałych fizycznych najmniejszych ruchów (ponad 70 razy na sekundę), oczy fotografowanej osoby, gdy całkowity relaks mięśni ocznych (w rzeczywistości chcemy osiągnąć ten relaks) nie mogą pozostawać nieruchome w dowolnym momencie w długim wolne od stresu dla nich. Możesz odpocząć dzięki pamięci mentalnej i prezentacji ulubionej rzeczy (skrzypkowi - obserwując ruchy łuku lub po prostu - pamiętając ruchy jego CZARNEGO kota).

    Alexander Karpenko, cześć!
    Czy mogę więcej rozmawiać na temat odzyskiwania wzroku?
    U mnie spada, chcę przywrócić. Konieczne jest wyjaśnienie niektórych niuansów.
    Jak się z tobą skontaktować?

    Metoda Batesa: opinia okulisty

    loading...

    Czy jednak ta postawa jest sprawiedliwa? Rzućmy okiem na ćwiczenia Batesa oczyma okulisty, ale bez uprzedzeń.

    Istotą metody Batesa jest poprawienie ostrości wzroku za pomocą ćwiczeń skupiających mięśnie oka. Jeśli oko ma mięśnie, można je trenować analogicznie do ćwiczeń na siłowni. Te same rzeczy i mięśnie oczu: niektórzy ludzie trenują je poprzez ćwiczenia dla oczu, zmiana trybu wizualnego, podczas gdy inni szukają cały dzień na ekranie komputera, nie pozwalając im oczy do pracy „w różnych trybach”, pozbawiając je ich naturalnym treningiem.

    Porównanie ćwiczeń oczu, które są używane w metodzie Batesa z ćwiczeniami na siłowni jest całkiem odpowiednie: ćwiczenia powinny być wykonywane regularnie, wskazane jest, aby rozpocząć ćwiczenia po konsultacji z lekarzem.


    Porównanie ćwiczeń oczu, które są używane w metodzie Batesa z ćwiczeniami na siłowni jest całkiem odpowiednie: ćwiczenia powinny być wykonywane regularnie, wskazane jest, aby rozpocząć ćwiczenia po konsultacji z lekarzem.

    Jednak powinno być jasne możliwości metody: mięśnie organizmu może być przeszkoleni do pewnego poziomu: to niemożliwe, aby stale zwiększać ciężar hantle aż do ogromnych ilościach, więc niemożliwe jest wykonywanie przywrócić krótkowzroczność wysokiego stopnia. Nie możesz obiecać osobie, która używa okularów -6.0, że będzie w 100% widzieć na odległość przy użyciu metody Bates. W tej sytuacji maksymalnym możliwym wynikiem jest zmniejszenie krótkowzroczności o 1-2 dioptery, ale osoba ta nadal będzie potrzebować okularów.

    Analogicznie do systemu sportowego, w ćwiczeniach dla oczu ważne jest stopniowe i systematyczne podejście. Jeśli nieprzygotowana osoba przychodzi na siłownię, zaczyna pracować z maksymalnymi ciężarami - nic, poza urazem i bólem, nie będzie. We wszystkich metodach ćwiczeń oczu, w tym Bates, obowiązuje ta sama zasada.

    Metoda Batesa może być zalecana dla krótkowzroczności (do -3,0 dioptrii) i jako profilaktyka dla osób doświadczających wzrokowych obciążeń z bliskiej odległości (uczniowie, studenci, menedżerowie, itp.).

    Podsumowanie: Metoda Batesa nie jest panaceum i, w większości przypadków, nie ratuje osoby przed okularami, nie ma "cudownego" efektu przypisywanego mu przez gorliwych zwolenników. Jednak może być zalecany w przypadku naruszeń widzenia (krótkowzroczność i dalekowzroczność) o słabych stopniach i jako część zestawu środków zapobiegawczych dla osób doświadczających wzrokowych obciążeń z bliskiej odległości.

    Czy gimnastyka dla oczu pomaga Batesem i jak to właściwie robić?

    loading...

    Dzień dobry, drogi czytelniku! Zawsze miałem zły wzrok, dlatego o tym, jak ją poprawić, mogę rozmawiać godzinami, ale moje szczególne zainteresowanie było metodą Batesa, gdyż nie wymaga dużo pieniędzy, to nie trwa długo i ma małą listę przeciwwskazań. Jedno mogę powiedzieć na pewno - gimnastyka dla oczu Bates naprawdę może poprawić wzrok, jeśli spróbujesz pokonać swoje lenistwo i dowiedzieć się więcej o tym.

    Bates uważała, że ​​pogorszenie widzenia jest bezpośrednio związane z psychiką. Z powodu wewnętrznego napięcia praca mięśni oka jest zaburzona, co odbija się na zdrowiu człowieka. Zainteresowałem się tym kompleksem uzupełniania wzroku, ponieważ nie wymaga on przyjmowania leków i operacji, tylko ćwiczeń i specjalnej techniki noszenia okularów lub soczewek.

    Czym jest ta gimnastyka?

    loading...

    W trakcie wykonywania codziennych ćwiczeń można osiągnąć rozluźnienie mięśni oka, a wraz z nim poprawę ostrości wzroku. Efekt będzie się zwiększał dzięki utrzymaniu właściwego sposobu życia, ale bez tej wizji przynajmniej zostanie wzmocniony.

    Gimnastyka Bates dla oczu zawiera dwa podstawowe wymagania: codzienną pracę i ciągły ruch mięśni oka, który polega na napięciu i rozluźnieniu oczu. Wskazane jest, aby zdejmować okulary lub soczewki podczas wykonywania gimnastyki dla oczu według Bates, aby ruch mięśni oka nie zakłócał niczego.

    Nieraz zauważyłem, że w sytuacjach stresowych gorzej zaczynają widzieć, więc mój przykład powiem, że jeśli usuniesz swoją wypalenia, a potem zdrowie będzie silniejszy, a to można powiedzieć nie tylko o oczach, ale także innych narządów. Metoda Beista ma charakter niemedyczny i ma charakter psychologiczny, jednak wiele pozytywnych opinii wskazuje, że nie jest to wada, ale wyjątkowość.

    Kim jest William Bates

    loading...

    William Bates jest autorem specjalnej gimnastyki, okulistą. Otrzymał wykształcenie medyczne w wieku 21 lat, uczył okulistyki w instytucie badawczym w Nowym Jorku, a następnie został zmuszony do zaprzestania pracy w związku z własnymi eksperymentami, czego rezultatem było stworzenie tej techniki.

    Bates spędził dużo czasu na pisaniu okularów do pacjentów, dopóki nie stwierdził, że ci pacjenci, którzy czasami zapomnieli nosić okulary, byli lepiej postrzegani. Studiował to pytanie przez 30 lat, zanim uznał teorię Helmholtza za niepoprawną. W przeciwieństwie do swojego kolegi, Bates uważał, że mięśnie rzęskowe odpowiedzialne za ostrość widzenia nie ściskają soczewki, ale całe oko i gałka oczna zmieniają kształt pod wpływem nacisku.

    Pod wieloma względami, właśnie z powodu odrzucenia teorii profesora Helmholtza, wspieranej przez naukowców ze środowiska naukowego, Bates był traktowany mniej lojalnie, obalając wszystkie swoje postulaty.
    Zwolennicy Bates popierają metodę Shichko, polegającą na samodzielnym programowaniu.

    Poprawę widzenia osiąga się przez unikanie złych nawyków, takich jak: niski ruch gałek ocznych, ciągłe napięcie. Ludzka świadomość jest przepełniona negatywnym programowaniem, a jeśli się go pozbędziesz, możesz zwiększyć ostrość widzenia, zwiększając wpływ na podświadomość. Shichko argumentował, że okulary mają katastrofalny wpływ na widzenie i wzywały do ​​odrzucenia ich. Jako poręczyciel wzmacniający zdrowie mięśni oka, rozważał relaksację i rzadkie, kontrolowane napięcie, jak w metodzie Batesa.

    Wpływ mięśni oka na widzenie

    loading...

    Mięśnie oczu są zrelaksowane, jeśli dana osoba ma normalne widzenie, więc siatkówka oka jest prawidłowo zlokalizowana, a obraz nie rozpościera się. Poprzeczne mięśnie napięte, gdy dana osoba zwraca uwagę na pobliskich obiektów, tak zwany wada wzroku krótkowzroczność, a przy napięciu mięśni podłużnych - dalekowzroczności, jak człowiek patrzy na odległych obiektów.

    Aby ustalić tę lub inną diagnozę, wizję sprawdza się za pomocą tabel o różnych rozmiarach liter. Im więcej linii widzi osoba, tym lepsza i ostrzejsza wizja.

    Podstawowe zasady metodologii

    Główną zasadą tej techniki jest rozluźnienie oczu. Można to osiągnąć za pomocą palmingu - specjalnej metody. Należy złożyć dłonie i przyłożyć je do czoła w taki sposób, aby oczy były pokryte dłońmi rąk, a małe palce znajdowały się na nosie. Ręce powinny być ciepłe, aby utrzymać ciepło ich oczu. To pięć minut palowania, a oczy dostają relaksu, którego potrzebują w ciemności.

    Pierwszy raz palming powinien być ułożony dwa razy dziennie, a potem wystarczy i jeden, gdy oczy szybko zaczynają przyzwyczajać się do ciemności. Relaksacja, potem specjalne ćwiczenia - to są dwa wieloryby, na których zbudowana jest metoda Batesa.

    Korzyści i szkody

    Korzystanie z gimnastyki polega na wzmacnianiu mięśni oka i przywracaniu wzroku bez przyjmowania leków, operacji i innych ingerencji w ludzkie ciało. Z regularnością i przestrzeganiem zasad techniki można uzyskać tylko pozytywny efekt, a dla oczu jest dużo gimnastyki, a każda z nich, z regularnością, może pomóc.

    Aby zmaksymalizować eliminację wad wizualnych, Bates zaleca zmianę okularów i soczewek na słabsze dioptrie, tak aby widzenie było napięte i stale pracowało podczas treningu.

    Szkody z gimnastyki mogą być tylko w jednym przypadku - jeśli wszystkie zasady techniki nie są przestrzegane. Szczególnie ważne jest, aby najpierw przeczytać przeciwwskazania, aby nie spowodować celowego pogorszenia stanu zdrowia.

    Wskazania i przeciwwskazania

    Przy takich diagnozach, jak dalekowzroczność, krótkowzroczność i astygmatyzm, gimnastyka przyniesie korzyści, a przy kompleksowym leczeniu poprawi efektywność przywracania wzroku.

    Z drugiej strony, Bates wywiera duży wpływ na gałce ocznej, powodując go do poruszania się i skoncentrować, połączyć etapy relaksu i stresu, dlatego ważne jest, aby nie rozpocząć trening aż upewnić się, że nie masz następujące przeciwwskazania:

    • Prawdopodobne oderwanie siatkówki.
    • Ostatnia operacja (powinna zająć co najmniej sześć miesięcy przy każdej operacji na oczach).

    Technika wykonania i rodzaje ćwiczeń

    Jak w każdym treningu, gimnastyka oczu musi zaczynać się od małej - od ładowania. W tym celu należy spojrzeć w jednym kierunku, następnie w innym, naprzemiennie z widokiem w górę iw dół.

    Trzeba nieustannie napinać mięśnie oczu, płynnie zmieniając ćwiczenia. Jednym z nich jest przekątna, w której należy podnieść wzrok na prawą stronę do góry, a następnie na lewo na dół. Powoli przesuwaj kąt widzenia i powtarzaj kilka razy, zanim przejdziesz do następnego ćwiczenia - prostokąta. Oczy dokładnie powtarzają kształt figury, jak podczas wykonywania nieskończoności (odwróconej ósemki), węża i tarczy.

    Na koniec powinieneś wykonać Słońce - wykonaj kilka okręgów swoimi oczami, najpierw zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a potem przeciw. Ważne jest, aby wykonywać wszystkie ćwiczenia płynnie, aby nie przeciążać mięśni oczu, ponieważ w Internecie są oddzielne filmy, które wyraźnie pokazują technikę wykonania.

    Konieczne jest naprzemienne przemęczenie oczu, a następnie ich relaksacja, która jest osiągana w procesie palmingu - metoda łagodzenia zmęczenia w ciągu kilku minut. Należy zakryć oczy dłońmi, usiąść wygodnie i zaaranżować pokój tak, aby nic w ciągu następnych kilku minut nie przeszkadzało.

    Podczas gdy oczy będą odpoczywać od jasnych i jasnych kolorów, mięśnie przywrócą swoje naturalne funkcje i będą bardziej produktywne.

    Gorąco polecam obejrzeć ten film:

    Recenzje

    Warto zauważyć, że mój lekarz przepisał te same ćwiczenia co w systemie Batesa, ale nie znałem nazwy tej techniki. Mięśnie oczu są wzmocnione, chociaż poprawa ostrości wzroku jest znacznie mniej powszechna.

    Tylko z regularnością wykonania ludzie osiągają wyniki. Tak więc niektórzy z krótkowzrocznością przez dwa miesiące poprawiają swoją widoczność na podłodze, a przez pół roku na trzy i pół dioptrii. Są to ogromne wyniki, ponieważ ludzie płacili wzrok tylko od dziesięciu do piętnastu minut dziennie, nie wydawali pieniędzy i otrzymywali niezbędną poprawę.

    Zdarzają się również przypadki, gdy wizja zostaje całkowicie przywrócona, ale jest to raczej wyjątek niż reguła, a dzieje się tak tylko z niewielką minusem - do trzech dioptrii.

    Opinia lekarzy

    opinia lekarska jest podzielona na dwa obozy: tych, którzy akceptują systemu i wierzy, że gdy oczy mają mięśni, mogą być przeszkoleni z pomocą oczu ostrości, i tych, którzy są sceptyczni systemu Bates, wierząc, że niektóre ćwiczenia wzroku nie jest naprawić.

    W rzeczywistości, obie strony mają rację, ponieważ odzyskiwanie oko - długa procedura leczenia i wyników należy podchodzić kompleksowo i radą lekarza, nie mylić z dioptrii, od czasu do czasu pić witaminy wzmacniają i poświęcić czas na trening.

    Wniosek

    Metoda Batesa ma znaczenie w naszych czasach, ponieważ jest dostępna i łatwa w użyciu. Na koniec, przy regularnych ćwiczeniach, możesz uzyskać odrzucenie okularów, poprawić ostrość wzroku i ogólnie monitorować swoje zdrowie, nie martwiąc się o pieniądze, ponieważ nie każdy może sobie pozwolić na drogie leki i terapie.

    Gimnastyka dla oczu nie jest wielkim odkryciem, które uratuje wszystkich ludzi przed problemami z widzeniem, ale może znacznie zmniejszyć odsetek osób ze słabym wzrokiem i to się podoba.

    Bates 'Eye Charge - 10 niezbędnych ćwiczeń

    Szybki postęp radykalnie zmienił wszystko - i ogólnie sposób życia, a nawet kształt gałki ocznej. Będąc okrągłym w swojej naturalnej pozycji, ze względu na książki, telewizory, komputery i modne gadżety, jest zmuszony nieustannie napinać i rozciągać się do przodu. Przynajmniej taka była opinia amerykańskiego okulisty Williama Batesa, który sprzeciwiał się tradycyjnej medycynie, opracował własną metodę przywracania wzroku i zabronił swoim niedowidzącym pacjentom nosić okulary. Czy zaczęli widzieć lepiej, czy po prostu pozwolili sobie na doktora - pytanie, którego argumenty do tej pory nie ustały. Niektórzy uważają Batesa za awanturnika, inni - zbawiciela, ale kim on naprawdę jest? Czy gimnastyka naprawdę działa na Batesa?

    Stanowisko oficjalnej medycyny

    O tym, jakie cuda przywracania wizji nie powiedziały zwolennikom amerykańskiego okulisty, fakt pozostaje: oficjalna nauka nie rozpoznała jeszcze swojej metody. Faktem jest, że Bates nie zgadza się z opinią innego naukowca - niemieckiego Hermanna Helmholtza, a ten drugi z kolei jest już mocno zakorzeniony na kartach podręczników medycznych. Uważał (a współczesni okuliści nalegają na to do tej pory), że ludzkie oko jest kulą w przedniej części której znajduje się soczewka i obustronnie wypukła soczewka otoczona mięśniem rzęskowym.

    Gdy ten mięsień jest rozluźniony, soczewka znajduje się w naturalnej pozycji i ma płaski kształt. W tym przypadku oko wyraźnie widzi obiekty znajdujące się w odległości i aby zobaczyć, co jest tuż pod twoim nosem, musisz zmienić parametry układu optycznego. W tym celu mięsień rzęskowy kurczy się i kurczy soczewkę. Staje się wypukły, jego ogniskowa się zmniejsza i łatwo można przeczytać gazetę.

    Okazuje się, że ostrość widzenia bliskiego i odległego zależy od skurczy mięśni rzęskowych, które nie zawsze działają tak, jak powinny. Helmholtz zauważył, że istnieje kategoria ludzi, którzy mają ten mięsień ogólnie, nie jest w stanie się zrelaksować. Jest stale napięty, co oznacza, że ​​soczewka, przyjmując kształt wypukły, nie może powrócić do swojej pierwotnej płaskiej pozycji. Tacy pacjenci - nazwał ich krótkowzrocznymi - są w stanie zobaczyć najmniejsze guziki i szwy na kostiumie rozmówcy, ale odległy krajobraz wydaje im się niewyraźnym miejscem.

    Są też inni - dalekowzroczni. To głównie ludzie starzy, którzy z wiekiem osłabiają napięcie mięśni rzęskowych. Być może dlatego tak bardzo lubią patrzeć przez okno - sceny, które odbywają się w oddali, są dla nich wyraźnie widoczne, ale nie widzą, że unoszą się na swoim talerzu z zupą.

    Po ustaleniu tego, Helmholtz zaczął szukać rozwiązania problemu i nie wymyślił niczego lepszego niż zrekompensowanie słabości mięśnia rzęskowego soczewką. Krótkowzroczny przepisany dwuwklęsłowy minus, krótkowzroczny - dwuwklęsłowy plus. Od tego czasu minęło już ponad 180 lat, ale każdy, kto zwróci się do okulisty ze skargą, otrzyma pojedyncze zalecenie - plus minus punkty.

    Metoda Batesa

    Na początku swojej praktyki pisał okulary swoim pacjentom i Batesowi, dopóki nie zorientował się, że to czyni go krzywdą. Będąc uważnym człowiekiem, zaczął zauważać, że pacjenci, którzy stale gubią, zapominają lub łamią okulary, widzą znacznie lepiej tych, którzy ciągle noszą soczewki i chronią je jak oko. Żadne ulepszenia ze szkła nie były bliskie, wręcz przeciwnie, za rok lub dwa, przynajmniej do rozważenia, pacjenci potrzebowali już nowych, mocniejszych soczewek.

    Ale Bates nie protestowała natychmiast. Prowadził swoje obserwacje przez ponad 30 lat i dopiero wtedy ogłosił: teoria Hermanna Helmholtza jest radykalnie błędna. W rzeczywistości dana osoba nie widzi, ponieważ zmienia się krzywizna soczewki, ale dlatego, że zmienia się długość całego oka. Ogólnie rzecz biorąc, za każdym razem chcesz zobaczyć coś z bliska lub z dala od oka chodzi o samo jak obiektyw aparatu, a do ostrzenia spełniać 6 wzdłużne i poprzeczne mięśnie otaczające gałki ocznej:

    1. górna podłużna - podnosi oko do góry;
    2. niższe wzdłużne - obniżanie w dół;
    3. boczna podłużna, umiejscowiona od wewnątrz, - redukuje oko do nosa;
    4. zewnętrzna poprzeczna podłużna - pozwala spojrzeć na bok;
    5. górny poprzeczny - tworzy półkole i zakrywa oko od góry;
    6. niższy poprzeczny - w półkolu otacza dno.

    W stanie naturalnym mięśnie powinny być rozluźnione, a oczy - okrągłe, a uwaga - skupiona na odległym obiekcie. W tym, Bates i Helmholtz są jednością. Ale co się stanie, gdy osoba będzie próbowała zbadać drobny druk, a ich opinie będą rozbieżne. Helmholtz, jak już wyjaśniliśmy, uważał, że ten proces jest odpowiedzialny za mięsień rzęskowy, który ściska soczewkę. Bates była pewna, że ​​to nie soczewka krystaliczna się skurczyła, ale całe oko jest ściśnięte, a to ze względu na napięcie górnych i dolnych mięśni poprzecznych. Gałka oczna jest płynna z powodu siły mięśni, łatwo zmienia kształt i rozciąga się do przodu, z powodu tego, co skupia się na wnętrzu oka, a osoba może zobaczyć brodawkę na nosie.

    Przyczyny wad wizualnych w Bates

    Na tej podstawie Bates miał własną opinię na temat krótkowzroczności, nadwzroczności, zeza i astygmatyzmu - czterech najczęstszych wad wzroku. Uważał, że cała sprawa dotyczy pewnych grup mięśniowych:

    • krótkowzroczni to ci, którzy mieli kiedyś skurcz mięśni poprzecznych, z powodu których nie mogą już przyjąć naturalnej zrelaksowanej pozycji;
    • krótkowzroczni, jak słusznie zauważyliśmy i Helmholtz, to głównie osoby starsze. Wraz z wiekiem odcień tonów gałek ocznych słabnie i nie mogą przycisnąć oka, aby zmienić ostrość;
    • zez jest wynikiem skurczu jednego z mięśni podłużnych, co najczęściej zdarza się z powodu strachu;
    • przyczyną astygmatyzmu, czyli zniekształcenia obrazu widzialnego, napięcia mięśni podłużnych i poprzecznych. One się kurczą, ale z różną siłą iw złym, chaotycznym porządku.

    Ale główną zaletą Williama Batesa nie jest to, że ustalił przyczyny chorób, ale że znalazł sposoby na ich leczenie. Zamiast tego, szpiegował, obserwując Indian. Okazuje się, że z pokolenia na pokolenie, od ojca do syna, przekazują wieki wiedzy o tym, jak zachować "oko sokoła" aż do starości. Amerykanin zauważył, że jego północni sąsiedzi ciągle robią ćwiczenia z ich oczami. Po przeanalizowaniu ich i uświadomieniu sobie, co się dzieje, opracował własną technikę, znaną dzisiaj, jako ćwiczenia oczu za pomocą metody Batesa.

    Logika jest prosta: jeśli problem tkwi w mięśniach, mogą i powinni być szkoleni. Te, które są uwięzione, - relaksują się, te, które są osłabione - zwracają ton. Dzięki tej technice możesz leczyć krótkowzroczność i dalekowzroczność bez okularów i strabismus - bez operacji. Ponadto metoda Batesa przywracania wzroku jest skuteczna nawet wtedy, gdy oficjalna medycyna sygnalizuje jego impotencję. Pomimo faktu, że astygmatyzm jest wciąż uważany za chorobę nieuleczalną, naukowiec był pewien, że regularne ćwiczenia mięśni wcześniej czy później pozwolą nam zobaczyć wyraźny obraz na naszych oczach.

    Przywracanie wizji Beytsu: kluczowym etapem jest relaks

    Bates była pewna: skurcze i inne nieprawidłowości w pracy mięśni - to jest konsekwencja, przyczyna - zwiększony stres nerwowy i psychiczny, czasami - obrażenia fizyczne. Dlatego regularne ćwiczenia z oczami będą miały efekt tylko wtedy, gdy będą prowadzone w warunkach całkowitego spokoju i relaksu.

    Aby to osiągnąć, okulista wymyślił skuteczną metodę - "palming" (z angielskiej "dłoni", dłoni). Postawić palmę odpowiednim kątem i dołączyć do twarzy tak, że palce skrzyżowane na czole, a centra obu dłoniach objętych gałki oczne. Jeśli wszystko zostanie wykonane prawidłowo, nos będzie uwięziony między małymi palcami, a oczy nie będą się świecić. W ten sposób dłonie powinny być ciepłe, a gałki oczne również rozgrzane.

    Zajmij wygodną pozycję, połóż łokcie na stole lub przyciśnij do klatki piersiowej, spróbuj zrelaksować nie tylko oczy, ale całe ciało. Trzy do pięciu minut spędzonych w całkowitej ciemności, mięśnie oka wystarczą, by odpocząć i odpocząć. Wykonuj to ćwiczenie za każdym razem, gdy potrzebujesz wolnej minuty, zwłaszcza jeśli musisz spędzić cały dzień w pobliżu monitora.

    Na początku, nawet zamykając oczy, na pewno ujrzysz lekkie kręgi lub plamy. Pamiętaj jednak, że Twoim zadaniem jest zobaczyć idealnie płaskie czarne pole. W tym celu podczas palowania użyj jeszcze jednej techniki - reprezentacji mentalnej. Połącz fantazję i wyobraź sobie, jak przed oczami rozlewa się ciężka czarna zasłona lub rozlewa się gruba czarna farba.

    Gimnastyka dla oczu Bates: 10 głównych ćwiczeń

    Gdy oczy trochę odpoczną, powinieneś zacząć siłownię. Jest tylko jedno "ale": jeśli możesz robić palmy tyle razy, ile chcesz każdego dnia - im częściej, tym lepiej, a potem szarżujesz na oczy Batesa - nie więcej niż trzy.

    1. Podobnie jak w przypadku wychowania fizycznego, musisz zacząć od najprostszych ćwiczeń, stopniowo zwiększając obciążenie. Dlatego najpierw kilka razy, spójrz w górę iw dół.
    2. Teraz z boku na bok.
    3. Ćwiczenie "Przekątna". Podnieś oczy w prawym górnym rogu i przesuń oczy w lewy dolny róg. Następnie mentalnie narysuj linię łączącą prawy dolny i lewy górny. Powtórz kilka razy, mrugnij i przejdź do następnego kroku.
    4. Wykonaj "Prostokąt". Płynnie przesuń widok z lewego górnego rogu do prawego górnego, a następnie dolnego, lewego i do góry. Mrugnij i narysuj kolejny prostokąt w przeciwnych kierunkach twoimi oczami.
    5. Wykonaj "Dial". Wyobraź sobie twarz zegara, środek - na grzbiecie nosa. Podnieś oczy w górę - przez 12 godzin, potem w prawo - do 3, w dół - do 6, na lewo - do 9 i wróć do pozycji wyjściowej. Mrugaj i zacznij poruszać się w kółko, pozostając przy każdej godzinie, ale już w lewo.
    6. Ćwiczenie "Wąż". Zaczynając od lewego dolnego rogu, przesuń się w prawy dolny róg, rysując w powietrzu sinusoidą. Następnie powtórz to samo, ale od prawej do lewej.
    7. Ćwicz "Nieskończoność". Napraw widok w lewym górnym rogu i delikatnie przesuń w prawą dolną, a następnie w górę iw dół po przekątnej. W ten sposób otrzymasz osiem powietrza. Mrugaj i rysuj tak samo, tylko w przeciwnym kierunku, zaczynając od prawej strony.
    8. Ćwiczenie "Spirala". Napraw widok na wprost i od tego momentu zacznij rysować małe kółko, potem trochę więcej, itd. Tak więc, stopniowo zwiększając promień, trzeba narysować szerokie koło, którego kontury przechodzą wzdłuż ścian, sufitu i podłogi. Mrugnięcie.
    9. Wykonaj "Obwody". Wyobraź sobie pionową szklaną rurę przed sobą. Teraz zacznij wzrokowo nakręcać na niej linę. Po wykonaniu 5 zakrętów zatrzymaj się, mrugaj i rób to samo, ale z poziomą rurką.
    10. Na koniec wizualnie rozwiń przed sobą lustrzaną kulę, przesuwając oczy wzdłuż wyimaginowanego równika.

    Więc co możesz zrobić z okularami?

    Przywrócenie widzenia metodą Bates sugeruje całkowite odrzucenie ich. Kiedy okulary pacjenta zwisają na nosie, generalnie przestaje on poruszać oczami. Aby zbadać obiekt z boku, z góry lub z dołu, nie porusza gałką oczną, jak robią to ludzie zdrowi, ale odwraca głowę. Oznacza to, że większość czasu twoje oczy są nieruchome, a więc mięśnie bardziej atrofiruyutsya.Itog zazwyczaj fatalne: rok i drugi wizja spadnie jeszcze bardziej, a pacjent biegnie w optyce dla nowych okularów.

    Złamanie błędnego koła jest proste: 15 minut na relaks i ładowanie 3 zestawów dziennie. Metoda ta nie wymaga żadnych inwestycji, a być może dlatego, że nie wieje na publicznie - firmy okulistycznej nie powinien stracić ogromne zyski. Cokolwiek to było, Bates nie oferowała niczego rewolucyjnego, była to tylko elementarna higiena oczu. Możesz zaufać tej metodzie lub nie, ale nie musisz jej testować.